Humán-TéKa Kft. - A sportedző, mint vezető
< 2024. április >
H K SZ CS P SZO V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345

A sportedző, mint vezető

Miért hangsúlyozom ki a sportedzők vezetői szerepét? Mert azt tapasztalom, hogy az edzői kvalitások folyamatos és intenzív fejlesztése mellett, csekélyke figyelmet kap a sikeres működéshez elengedhetetlen vezetői készségek tudatosítása és (ön)fejlesztése...

Közösséget építesz? Körülvesz egy csapat. Vezeted őket. Pontosan látod, hogy merre tartasz.

Élsz a vezetői eszköztárral: stratégiát alkotsz, a céljaidat kis egységekre bontva lépésről lépésre építkezve valósítod meg. Olykor segítségül hívod a csapatod tagjait és delegálsz bizonyos feladatokat, majd értékeled az eredményt, ha kell korriálod az irányt, stb...

Mennyire teszed mindezt tudatosan?

Miközben a szakmai céljaid felé haladsz, a személyes céljaiddal mi történik?

1000+1 kérdés, amit a vezetői életminőséged kapcsán fel tudok tenni Neked. De kérdések helyett egy kis időutazásra invitállak! Gyerünk! Lépkedj vissza az időben kerek öt évet! Ha az öt évvel ezelőtti napodról készítenénk egy-egy jellemző fotót reggel, délben és este, mi és ki állna rajta? Ki lenne a valódi főszereplő?  Hol készülne és milyen hangulatot tükrözne? IIdézd fel, hogy az öt évvel ezelőtti éned mit gondolt a máról?

Ha ezt az írást olvasod, vagy vezetőként szólítottalak meg, vagy edzőként. Optimális esetben mindkét szerepben aktívan magadra ismertél.  De mindegy is! Ami fontos, hogy vezetőként éld úgy az életedet, olyan életminőségben, hogy évek múltán erre visszatekintve is elégedettség töltsön el.

A sportedzők vezetői kihívásairól cseréltünk véleményt  a Zalai Sportakadémia regionális edző konferenciáján. A résztvevőket a következő képre kattintva, az Insta oldalaom találod...

 

Hogy Neked is segítségedre legyek, ízlelgesd magadban, vezetőtársaiddal, vagy éppen a kollégáiddal a következőket:

  1. Vezetőnek lenni egy önálló szerepet jelent. Amikor vezető funkcióban működsz, nem feltétlenül használhatod az edzőként jól bevált viselkedésmódokat, öltözködési és társalgási formákat. Vannak alkalmak, amikor egy klub, egyesület vezetőjeként, első számú képviselőjeként kell helyt állnod, mert pl. egy rendezvény megvalósításához, helyi vállalkozók körében keresel támogató partnereket, szponzorokat.  Ezekben az esetekben fontos, hogy átgondold, melyik szereprepertorár vezet sikerre, a tárgyalópartnerhez, az élethelyzethez mi illeszkedik a leginkább.
  2. A sportegyesületek - mint a civil szervezetek egy jelentős része - egy igazi "szerelem" eredményeként kelnek életre. Egy ügy, egy jobbító szándék, egy segítő akarat... és egyetlen személy, aki a motorja, képviselője. Egyetlen személy, aki egyszer csak azon kapja magát, hogy mindent ő maga végez az egyesület körül, egy személyben edző, elnök, takarító, pótszülő, stb. Aztán csak azon kapja magát, hogy elrepült az idő, lemaradt a szülinapi fotókról, kimaradt a családi bulikból, mindig fáradtnak és hajszoltnak érzi magát... Tényleg kell ezt? Mert lehet ám örömmel, elégedetten is élni vezetőként az életet!
  3. A sportedzőt, ahogy minden jobb vezetőt a maximalizmusa hajtja előre. Többet, jobbat, hatékonyabban... Te ezen a héten hányszor érezted elégedettnek magad a nap végén?
  4. Vezetői szerepben csak és kizárólag óriási nyomás alatt lehet és kell teljesíteni. "Az egész napod egy komplett őrültekháza!" Hova vezet ez? Godold át, milyen példákat láttál magad előtt, volt-e olyan minta előtted, akit jó szívvel lehet követni, mert az általa képviselt életminőség szíved szerint való.
  5. És végül: a Te életedhez mit tesz hozzá éppen ma a sport?! Felhasználod az életed jobbátételére a sprotolás adta lehetőségeket, vagy mára már "munkává" alakult?

 

Bízom benn, hogy ezek a kérdések motoszkálnak egy darabig benned, mersz szembenézni velük. Ha így van, máris sokat tettél önmagadért. Ezekre nincs jó, vagy rossz válasz, azt kell mondanom, még csak optimális sincs. Saját válaszok vannak. A Te saját utad mutatja meg számodra, hogy mi a válasz azon keresztül, hogy milyen vezetői életminőséget éltél, élsz ma, és akarsz a későbbiekben élni...

Kövess ide kattintva az Insta oldalamon további inspirációkért...

Keress itt az elérhetőségeimen, ha belekezdenél egy közös vezetőfejlesztő munkába...

Köszönöm a figyelmedet!

to top