Humán-TéKa Kft. - 5 SIKERTIPP NŐI VEZETŐKNEK
< 2024. április >
H K SZ CS P SZO V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345

5 SIKERTIPP NŐI VEZETŐKNEK

Női vezetőként gondolkodtál már azon, hogy A NŐ és a FÉRFI természeténél fogva eltérő módon látja önmagát, és a csapatot/vállalkozást, amit vezet? A hangsúly, a fókusz  és a megoldásmód - noha hasonló feladatokkal küzdenek - egy kicsit másutt, máshogy van... Mindkettő a JÓ egy árnyalata és a legjobb, ha együtt, egymással tudnak közös célok irányába haladni.

Adj magadnak vagy 10-15 perc kávészünetet és olvasd el azt az 5 tippet, hogy jobban értsd és még jobban, magabiztosabban csináld...

1. A NŐKNEK BIZTONSÁG KELL!

Tippek női vezetőknek - Pesti Tímea - a nehéz vezetői helyzetek megoldásának specialistája

 

Ha női csapatot vezetsz,látod, milyen rettenetes hatása van a bizonytalanságnak. A férfiak sem bírják túl jól, de kétségtelen, hogy a hölgyek még rosszabbul viselik a bizonytalan, képlékeny, kiforratlan, amolyan "még folyamatban van" ügyeket, helyzeteket.

A férfiak kockázatvállalási kedve inkább magasabb. Ez együtt jár a bizonytalanság magasabb szintű elviselésével - fő szabály szerint - bizonyos területeken. A létünk és családunk fenntartását aláásó bizonytalan és elhúzódó dolgok mindannyiunkat extrén módon megtépáznak.
Nekünk nőknek a kapcsolataink is kifejezetten fontosak. Kapcsolódni a nők lételeme. Nézd meg, még pisilni is ritkán megyünk egyedül. Pedig sikerülne... wink
Szóval, ha fontos a csapatod, jól bánnál velük, csökkentsd vezetőként a bizonytalanság-érzetüket még akkor is, ha alig van információd a helyzetről. Ha már arról lehet néhány szót váltani, hogy kellemetlen, bizonytalan, és sajnos csak ennyi és ennyi infomációnk van, máris többet tettél a csapat stressz-szintjének csökkenése érdekében, mint gondolnád.

Mi a Te vezetői "hasznod" ebből? Ha őszinte vagy, hiteles maradsz, figyelnek és hallgatnak rád, növeled a lojalitásukat, elköteleződésüket, nehéz időben is megy a munka. Mi a jó nekik ebben? Alacsonyabb megélt stressz-szint, kevesebb konfliktus, kevesebb kimaradozás, kevesebb fölösleges félinformáció és keringő jólértesült "rémtörténet", a közösség-élménye, a közös sors élménye, ami átsegít a nehéz időszakon...

Észrevetted, hogy kihangsúlyoztam, hogy HA FONTOS A CSAPATOD?! Az a helyzet, ha legbelül nem azzal az érzelmi hozzáállással vagy a csapatod iránt, hogy ŐK fontosak, Ti együtt vagytok A CSAPAT, ki-ki a maga által hozzáadott értékkel, akkor első lépésként a saját hozzáállásodon szükséges dolgoznod... Nézz körül gondolatban a vezetőtársaid körében! Mennyire más, amikor valaki nagyra értékeli a csapatot és mennyire más, amikor kizárólag a saját személyes igényeinek elérésére használja fel őket! Gondold át: Hogy érzik magukat? Mennyi a konfliktus? Milyen az eredményesség? Milyen a hibázási arány? Tudod, ezért is vannak a vezetőfejlesző programjaim, hogy még jobban tudd megérteni és megtartani a csapatodat.

 

Tippek női vezetőknek Pesti Tímea klisémentes vezetőtámogatás
 

2. A HÖLGYEKNEK MÉG TÖBB VEZETŐI VISSZAJELZÉSRE VAN SZÜKSÉGÜK

Nem vagyunk "elengedve" önbizalom területén. A mi kultúránkba szinte beleivódott - meggyőződésem szerint - a történelem viharos időszakainak köszönhetően a kicsinyhitűség és a sikerességhez kapcsolódó szégyenlősség, valamiféle félreértelmezett "diszkréció". (Jaj! Ez az egyik kedvenc témám! Kutatni és előadni is imádom... És amikor látom a másik arcán a döbbenetet... Hmmm, mert rájött valamire! Igazi ajándék. angel) Gondold meg! Már egész kicsi korodban hallottad, hogy ne dicsekedj! Ne kérkedj! Milyen ciki, ha valaki nyer, kiáll mások elé, megmutatja magát... Mert ugye, kitűnik a szürke tömegből, színt visz a saját és mások világába, gyakran tükröt is tart a szürkeséget választóknak, így gyorsan a fanyalgók letörik az egyediség és a siker örömét. Amolyan magánügy lett a siker. Tudatosan kell dolgozi azon, hogy merd elismerni magadnak és másoknak is HANGOSAN azt, ami jó, ami tetszik. Vagyis, adj visszajelzést!


A vezetői visszajelzés - egyáltalán a visszajelzés a környezetünkből - elengedhetetlenül fontos. Amikor arról olvasol, hogy legyél önvezérelt, higgy magadban, legyél autonóm, független - hányszor tetted fel - gondolatban - a kérdést: HOGYAN?! Hogyan, amikor úgy nőttek fel generációk, hogy természetes volt a "jó", a "sikerült" és szerénytelenségnek számított a kirobbanó, kitörő öröm egy-egy siker esetén?! Sokan zavarba jövünk a sikertől, szinte titkolni kell..., pedig borzasztóan vágyunk rá, hogy ELISMERJENEK! Mi is a jó értelemben vett elismerés? MEGERŐSÍTÉSE MINDANNAK AZ ERŐFESZÍTÉSNEK, AMIT AZ ELÉRT EREDMÉNYÉRT KORÁBBAN TETTÉL.
Tudtad, hogy az esetek jelentős hányadában az egyszeri pénz/tárgyjutalom helyett a pozitív, elismerő és folyamatos visszajelzés a munkáról jobban növeli a cég iránti elköteleződést és a megelégedettség érzését a munkavállalóban? Azokon a munkahelyeken, ahol a visszajelzés a vezető részéről folyamatos és hiteles, még vérzivataros időkben is gyakran a végsőkig kitartanak a munkatársak, mert fontosnak és "oda-tartozónak" érzik magukat. Közös a sorsuk, hiszen a folyamatos kommunikáción keresztül közös történetet írnak.

Vezető nőként hogy juthatsz Te magad is megfelelő visszajelzéshez? Talán a legjobb, ha a munkahelyen belül és/vagy kívül megkeresed a vezetői szintednek megfelelő társvezetői kapcsolatokat, és néhány társaddal egy egymás számára támaszt nyújtó, visszajelző csoportot alakítotok és működtettek. Ez nagy energia-befektetés, és hosszú távon megtérül. Nekem is van ilyen és a TÉMAEST sorozatom is úgy tűnik, ilyen klassz csapatokat eredményez.
Bánj jól a csapatoddal és élvezd, ahogy ők is jól bánnak Veled!
 


 

3. A NŐ NEM KELL, HOGY VEZETŐKÉNT FÉRFI LEGYEN

A magasabb vezetői beosztásokban sokkal több férfit látunk,  mint hölgyet. Vannak elméletek, amik azzal magyarázzák a jelenséget, hogy a családalapítás ténye a karrierépítésben bizonyos éltkort követően gátolja a nőket az előrelépésben, mások azt látják, hogy felsőbb vezetői szinteken a nők nehezen viselik a jelentkező intenzív nyomást és stresszt, míg megint mások felvetik, hogy a vezetés, amolyan "férfiszerep", nem való nőknek... Az is tény - az előzőekkel együtt - hogy a mikrovállalkozások között a sokdiplomás, több gyermekes, vagy éppenséggel csak bátor és önvezérelt női vezetők száma lényegesen magasabb!

Találkoztál már olyan női vezetővel, aki kifejezetten nőies külsővel úgy viselkedett, mint egy igazi machooooooo! Olyan "tökös csaj"... surprise
Alig hittél a szemednek, amikor a vezetőNŐ nem engedte meg,  hogy előreengedjék férfi társai az ajtón, nem fogadta el, hogy felsegítsék a kabátját és úgy fogott kezet mindenkivel - veled is- hogy utána fájt a kezed... Miééért?! A részletes boncolgatás helyett inkább egy tipp ahhoz, hogy ez ne történjen meg: FEDEZD FEL A VALÓDI MOTIVÁCIÓDAT, AMI MIATT VEZETŐ VAGY! Innentő mindegy, hogy mikrovállalkozásban, vagy egy nagyobb cégnél vagy vezető, mert nem a cég mérete a lényeg, hanem az az érzelmi meglélés, ami benned jelenik meg akkor, amikor a vezetői képességeidet működteted. Erről szól a 6lépéses személyiségedre szabott vezetőtámogatás programom is.

Nem kívánok a személyiségében rejlő elakadásokhoz kapcsolódni - ebben a bejegyzésben nem, csak a jelenségre kívánom felhívni a figyelmedet.
Mi női vezetők lehetünk úgy vezetők, ahogy mi nők vezetők tudunk lenni. Bátorság kell hozzá? Persze. A vezetőről kialakított általános kép hozza azokat a kliséket, melyeket sok vezetőNŐ társunk úgy véli, hogy magáévá kell, hogy tegyen. Ne tedd! Te ne tedd! Gondolj arra, hogy ugyanazt az eredmény hányféle eltérő úton lehet elérni! Ez adjon magabiztosságot és erőt!
Bánj jól magaddal! Így maradsz hiteles és (majdnem) mindenki mosolyogni fog rád! ...és az éppen JÓ!
 

tippek női vezetőknek Pesti Tímea

 

4."MIT HISZTIZIK EZ ITT?!" - EGY NŐI VEZETŐ SOSEM VESZÍTHETI EL A HIDEGVÉRÉT?

Voltál már olyan helyzetben, amikor szerettél volna higgadt és "bölcs" maradni, és mégsem ment?
A másik fél - aki pl. egy munkatársad - olyan "gombot" nyomkodott a lelkedben, ami, mint egy nagy vörös indítógomb kiengedte az összes sodró érzést belőled egyszerre. angry
Veled mi történt? Hirtelen megemelted a hangod? Elsírtad magad dühödben vagy tehetetlenségedben? Kirohantál mindenkin átverekedve magad a teremből? Esetleg lemerevedve álltál/ültél, egy szó sem jött ki abban a pillanatban a torkodon, miközben a belső mozidban véres akciófilmbe illő jelenetek futottak?
Szégyenled kicsit? Ciki, hogy kihoztak a sodrodból? ...és, hogy ennyire! ...hát, ugye, ilyen (is) a NŐ és ilyen is az EMBER! 

Ha egy férfi vezetőt látnak kivörösödött fejjel kiabálni az embereI, a tapasztalatom az, hogy sokkal jobban elfogadják ezt a viselkedést, mint egy női vezetőtől , hiszen "ilyen" egy domináns vezető. A női vezető esetében a diagnózis = HISZTI!

A kultúránkba ágyazott - sajnos!! változtassuk meg!!! - hogy a nyers indulatokkal alátámasztott dominancia és a hatalom erőteljes éreztetése olyan "férfias" jelenség, sokszor a vezetőtől szinte el is várja a beosztotti csapat! (Egyszer megírom, hogy a felszín alatt ez mi mindent is takar valójában...) Ez akkor ciki, amikor NEM EZ A TE SZEMÉLYES STÍLUSOD! ...és akkor is ciki, amikor nőként sem ezekkel a vezetői eszközökkel kívánsz élni.

Mit lehet tenni? Dolgozni azon, hogy megtaláld életed és vezetői működésed vörös nyomógombjait! Azokat a mélyben gyökerező, szorongást, félelmet, fájdalmat idéző és keltő dolgozat, melyek mint egy megátkozott gumikötél rántanak vissza a kellemetlen múltba egy pillanatra és kihúzzák a lábad alól a talajt.
Aztán fontos, hogy ne tudjon egyetlen élethelyzet se addig fajulni,annyira eszkalálódni, hogy a másik fél ennek vörös gombnak a nyomogatásával reagál, mert mindenáron le akar győzni abban a helyzetben. Ha mégis megtörténik, akkor pedig tudjuk uralni a negatív indulatainkat - na EZ A MESTERFOGÁS! ...és nem lehetetlen! Amikor megtörténik a szégyenletes kiborulás, igyekezzünk rendezni a belső sorainkat.
Fura, de ez tanulható! Egyre jobb lehetsz benne! Ha Te is dolgoznál magadon, akkor irány a #TÉMAEST SOROZATOM, ahol hónapról hónapra erősödik a vezetői magabiztosságod és önbizalmad.

 

pestivezetőfejlesztés


5) HALLOTTAD MÁR, HOGY AZ A SZERVEZET SOKKAL INTELLIGENSEBB, AHOL TÖBB A NŐI VEZETŐ?

Több női vezetőt! Formálisan IS több női vezetőre van szükség! Ez azt jelenti, hogy a nagy és mégnagyobb vállalatok, állami cégek, a közigazgatás, stb. kulcspozícióiba és a kisebb cégek vezető között sokkal több kinevezett női vezetőre van szükség.
Miért? Mert kell a női szemlélet, a női erő, a női gondolkodásmód, érzelemvilág és világlátás..., probléma-megoldási mód és a kitartás, sokfelé figyelés, esztétikum...

A női szem és gondolkodásmód valódi haszna, amikor az adott élethelyzetet, problémát annak sorkrétű árnyalatain keresztül, gyakran az emberi viszonyok motivációs bázisán keresztül képes meglátni és láttatni a női vezető. A racionális, elemző-értékelő gondolkodás mellett elengedhetetlen, hogy az érzelmi árnyalatok is pontosan lásd. Ebben, mi nők, kicsit talán jobbak vagyunk. Éppen ezért fordulhat elő, hogy egy-egy nehéz viszonyt két fél között a női kommunikáció az érzelmi árnyalatokra reagálva el tud simítani, ki tud egyenlíteni. Kiemelkedő készség akkor, amikor azt gondoljuk, hogy minden döntésünket acionális megközelítés mentén hozzuk, ami viszont megmarad a másikból, az az élmény = érzelem, hangulat, viszonyulás. Ezt visszük tovább az emberi kapcsolatunkban és erre reagálunk. Emiatt gyakoriak a túlzottan versengő, egymást legyőzni, a másikon uralkodni kívánó viszonyulások. Hát, a női érzékenység és kommunikációs stílus sokat mozdítha elő ezeken a gyakran "besült" viszonyokon.

Női erő alatt mire gondolok? Az állhatatos kitartásra. Mire egy nő vezetői pozícióba kerül,ma itthon,  hosszú és rögös út van mögötte. Megtanult szívós, kitartó, gyakran újratervező munkával tartósan magas színvonalú teljesítményt produkálni. 1000 buktatót győzött le közben. Sokszor elhasalt, még többször felállt. Megküzdött a megéri- nem éri dilemmájával, azzal, hogy érdemes-e tovább csinálni, vagy nem és általában a rögösebb utat választotta. Ezért van ott, ahol. Képes volt dolgozni az eredményeiért és áldozatokat hozott. Gyakran nem kevés áldozatot. Ezeket a megszerzett készségeket, személyiségvonásokat, kidoltozott siker-kompetenciákat vezetői feladataik során aktívan képesek alkalmazni.

A női természetből fakadó gondoskodás és esztétikum, az otthonteremtés kódolt a női vezetőben is. Bizton számíthatsz rá, hogy egy elkötelezett női vezető törekszik rá, hogy otthonos, kellemes, jó minőségű munkakörnyezetet alakítson ki és törekednek a jóminőségű, empatikusabb munkahelyi légkör kialakítására. És ugye tudjuk, hogy ez a munkavállalók elköteleződésére, hangulatára és a hatékony munkavégzésre igen jótékony hatással van.

Szóval, ha ezt az írást női vezetőként olvasod, akkor húzd ki magad még inkább és legyél nagyon büszke a mindennapi küzdelmeidre. Ha dilemmád van, érdemes-e női vezetővel együtt dolgoznod, csak bátorítani tudlak, ne várj tovább.

Persze az önfejlesztés ránk, nőkre is ráfér. Tudatosabban, magunkra és a másikra is értékként tekintve mindig érdemes vezetőfejlesztő programokba bekapcsolódni. A TÉMAEST SOROZATOM havonta egy esttel és a 6LÉPÉSES VEZETŐFEJLESZTÉS éppen ebben segít. Nézd meg, hogy melyik hasznosabb a számodra és vágj bele...

Ha csak napi inspiráló tippeket szeretnél, kövess be a @pesti_timea_official insta oldalamon

 

pestivezetőfejlesztés - női vezető - tippek

 

to top